Swiffy Output

Termeni de inregistrare domenii .ro

1. Politica de rezolvare a disputelor privind Numele de Domenii

Registrul de domenii .ro (ROTLD) nu este un arbitru al disputelor ce pot sa apara intre posesorul unui nume de domeniu si o terta parte referitoare la inregistrarea sau folosirea unui nume de domeniu.

In cazul in care apare o diputa intre posesorul unui nume de domeniu si o terta parte reclamanta, Registrul ROTLD va asista cele doua parti pentru a ajunge la o rezolvare acceptata de ambele parti.

Ca regula generala, Registrul ROTLD va lua masuri atunci cand este clar ca posesorul unui nume de domeniu a incalcat acordul de inregistrare (contractul).

In cazul in care o rezolvare mutuala nu este posibila, reclamatia constituie subiect pentru Politica Uniforma de Rezolvare a Disputelor privind Numele de Domenii aprobata de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).
Reguli pentru inregistrarea numelor de domenii si subdomenii din zona .ro

Numele de domenii si subdomenii din zona .ro pot fi inregistrate ca fiind "active" (delegare de domeniu) sau "inactive" (nume de domeniu rezervat).

Pentru inregistrarea unui nume de domeniu "activ", trebuie sa existe un server primar si unul secundar. Ambele servere necesita o conectare permanenta IP la Internet (pentru interogari si transfer de zona), pentru a se putea asigura o verificare facila, in orice moment a starii operationale si a bazei de date, de catre registrul ROTLD.

La sfarsitul fiecarei luni este facuta o verificare a zonei, pentru toate domeniile, in vederea depistarii de erori si a intocmirii diverselor statistici (hostcount). Din acest motiv, va rugam sa permiteti transferul de zona pentru masinile ftp.rnc.ro (192.162.16.79) si s2.rnc.ro.

Orice persoana juridica sau fizica poate inregistra nume de domenii sub .ro, indiferent de tara in care se afla. Persoana care este administratorul domeniului este responsabila pentru numele de domeniu inregistrat si trebuie sa fie un anagajat al firmei ce detine numele de domeniu respectiv.

Costul inregistrarii unui nume de domeniu este de 38,5 $ + TVA platibili o singura data la inregistrare (nu se percep taxe anuale).

Inregistrarea definitiva a unui domeniu este facuta numai dupa efectuarea platii. O cerere de inregistrare domeniu poate fi anulata din cauza neplatii, fara un avertisment prealabil.

Incetarea inregistrarii: numele de domenii, active sau inactive, pot fi sterse din baza de date whois.rotld.ro daca:
a) cel ce a inregistrat domeniul cere stergerea sa; in acest caz, cel ce a inregistrat domeniul va trimite o cerere la numarul de fax +40-10-2241084, prin care solicita stergerea numelui de domeniu;
b) cand inregistrarea/rezervarea numelui de domeniu nu a fost complet platita;
c) in urma unei hotarari judecatoresti sau a unei decizii venite din partea unor organizatii guvernamentale sau administrative cu autoritate.

Numele de domenii care au fost sterse devin imediat disponibile pentru alta persoana fizica sau juridica.

Responsabilitatile pentru domeniu. Cel care inregistreaza domeniul isi asuma intreaga responsabilitate privind datele completate in formularul online. Trimiterea formularului online constituie o garantie pentru ROTLD ca solicitantul are dreptul sa foloseasca numele de domeniu trimis. De aici rezulta cerinta ca informatiile furnizate în formularul de înregistrare nume de domenii sa fie corecte si exacte, iar solicitantul sa fie îndreptatit sa foloseasca numele de domeniu cerut. Cel ce inregistreaza domeniul nu va implica ROTLD in litigii sau alte daune produse in urma utilizarii numelui de domeniu respectiv. ROTLD nu isi asuma responsabilitatea verificarii corectitudinii datelor din formularul online. Acceptarea unei aplicatii si inregistrarea unui nume de domeniu nu inseamna ca ROTLD recunoaste ca cel ce a inregistrat numele de domeniu respectiv are dreptul legal de a folosi acel domeniu, de exemplu cazul numelor de domenii ce se refera la marci inregistrate, nume de firma sau de personalitati bine cunoscute.

Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera decat dreptul de folosinta asupra sa si orice dispute (litigii) intre persoane fizice sau juridice privind dreptul de a folosi un anumit nume vor fi rezolvate de preferinta mai întâi prin mediere, arbitrare si apoi prin alte medote legale, inclusiv actiune judecatoreasca.

Transferul numelui de domeniu. Detinatorul numelui de domeniu trimite la numarul de fax +40-1-2241084 un document semnat prin care isi exprima acordul privind renuntarea la numele de domeniu respectiv. Noul detinator al numelui de domeniu va trimite, prin e-mail la domain-admin@rnc.ro, cererea cu noile date de contact si nameserver-e pentru a modifica domeniul.

Rezolvarea conflictelor. Cand un nume de domeniu a fost inregistrat sau este in curs de inregistrare de o alta persoana juridica sau fizica, este responsabilitatea celui care ar dori sa inregistreze acest nume de domeniu (altul decat detinatorul momentan al acestuia) sa cerceteze datele existente si sa initeze procedura legala impotriva detinatorului existent, daca crede ca acesta nu este in drept sa foloseasca numele de domeniu respectiv. Partile implicate recunosc si sunt de acord ca ROTLD nu poate arbitra disputele referitoare la inregistrarea si utilizarea numelor de domenii. Inregistrarea unei cereri in asteptare pentru un nume de domeniu va fi suspendata de catre ROTLD, in cazul unui conflict cu alta cerere in asteptare sau cu un nume de domeniu deja inregistrat (activ sau inactiv), pana cand partile conflictuale prezinta un document (hotarare judecatoreasca sau alt document al unui organism autorizat) ce rezolva disputa in favoarea unei parti sau a alteia.

Competenta ROTLD. Atat cat permite legea, registrul ROTLD nu va raspunde pentru utilizarea defectuoasa, intreruperea activitatii sau pentru diferite pagube indirecte, accidentale sau rezultate, de orice tip (inclusiv pierderi financiare), indiferent de forma de actionare (contract, ofensa, prejudicii, neglijenta), chiar daca registrul ROTLD a fost avertizat de posibilitatea unor astfel de pagube.

In cazul disputelor dintre marci inregistrate, ROTLD nu isi asuma decat obligatia furnizarii de informatii pentru ambele parti.

Caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (a-z, A-Z, 0-9) si semnul minus (-). Un nume de domeniu nu poate incepe si nu se poate tremina cu semnul minus (-). Recomandam utilizarea caracterelor mici (a-z), deoarece numele de domenii nu tin cont de caractere mici sau mari. Un nume de domeniu poate avea cel mult 26 de caractere, incluzand si .ro

In cazul in care o persoana fizica sau juridica isi pierde dreptul de utilizare a unui nume de domeniu (de exemplu, nu avea dreptul sa inregistreze acel nume de domeniu), suma platita pentru inregistrarea numelui de domeniu nu va fi înapoiata.

ROTLD poate avertiza partile implicate despre eventualele conflicte ce pot apare intre acel nume de domeniu si alt nume de domeniu, marca inregistrata - nume foarte cunoscute, nume ale unor personalitati -, insa ROTLD nu are aceasta obligatie. Dupa o astfel de avertizare, cererea de înregistrare a numelui de domeniu respectiv va fi intrerupta pana la confirmarea primirii acestei avertizari, din partea destinatarului. ROTLD poate, deci, intrerupe inregistrarea numelui de domeniu pana cand proprietarul marcii inregistrate, al numelui foarte cunoscut sau personalitatea implicata va trimite la ROTLD un document prin care confirma ca cererea este valida si este de acord cu ea.

Daca un solicitant trimite cereri eronate sau/si cu date false, registrul ROTLD poate anula procesul de inregistrare pentru acest solicitant. ROTLD isi rezerva dreptul de a solicita informatii si/sau documente suplimentare.

ROTLD inregistreaza numele de domenii pe propriul server (whois.rotld.ro), autorizat pentru numele de domenii .ro. Informatiile de aici pot fi accesate prin comanda "whois -h whois.rotld.ro [domain name]", prin intermediul unui motor de cautare rulat de catre ROTLD. Aceasta interogare suporta nume de domeniu, nume ale persoanelor de contact (administrativ, tehnic sau cele pe baza carora se emite factura - "billing contact"), interogarea furnizând toate informatiile referitoare la acest nume de domeniu.

ROTLD isi rezerva dreptul de a afisa informatiile din baza de date WHOIS in orice format electronic sau alta forma.

Aceasta politica referitoare la numele de domeniu va fi guvernata in acord cu legile Romaniei. Instantele din Bucuresti, Romania vor fi singurele in masura sa rezolve pe cale judecatoreasca orice dispute ce pot aparea în legatura cu numele de domeniu. Înainte de calea judecatoreasca, o mediere sau arbitrare a disputelor este posibila conform politicii de rezolvare a disputelor afisata la http://www.icann.org/udrp/udrp.htm.

Motive de respingere a unei aplicatii pentru un nume de domeniu:
- date incomplete in formularul de înregistraere un nume de domeniu;
- datele din formular sunt false, nu sunt exacte sau induc in eroare utilizatorii Internet;
- numele de domeniu contine mai mult de 24 de caractere;
- numele de domeniu contine alte caractere decat cele permise - caracterele alfa-numerice si semnul minus (-);
- numele de domeniu contine semnul minus (-) la inceputul sau sfarsitul sau;
- numele de domeniu este identic cu altul deja inregistrat;
- numele de domeniu este identic cu cel dintr-o cerere anterioara, valida;
- persoana care in formularul de inregistrare al domeniului este trecuta ca administrator al domeniului nu este membru al firmei detinatoare a domeniului;
- nume de domeniu de prost gust;
- nume de domeniu necuviincioase;
- nume de domeniu care ar putea contravine cu respectarea ordinii publice;
- nume de domeniu care creaza confuzie;
- nume de domeniu care ar putea aduce ofensa cuiva;
- nume de domeniu obscene sau pornografice;
- nume ale unor personalitati bine cunoscute;
- in caz de neplata sau plata partiala.

Registrul ROTLD poate anula sau suspenda un nume de domeniu:
- daca numele este administrat intr-un mod ce dauneaza functionarea DNS-ului;
- daca datele pe baza carora s-a inregistrat domeniul s-au schimbat - de exemplu, organizatia ce a inregistrat domeniul nu mai exista sau datele de contact au fost modificate in date false;
- daca ROTLD este sesizat ca numele de domeniu este folosit intr-un mod ce produce confuzie printre utilizatorii de Internet;
- daca ROTLD este informat despre o actiune legala, referitoare la acel nume de domeniu;
- daca exista o incercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
- in cazul unui conflict intre parti, pana la rezolvarea disputei; daca utilizarea acelui nume de domeniu creaza confuzie pentru alti utilizatori de Internet;
- daca ROTLD considera ca ar putea avea loc unul din cazurile expuse mai sus.

web hosting   |   whois   |   servicii   |   support   |   contact
UltraByte Solutions © 2007 - 2009 | Termeni de utilizare